Doğru Su Tüketimi ve Daha Sağlıklı Bir Yaşam İçin

Suyun sağlığımıza olan faydasından daha önce bahsetmiştik. Peki doğru su tüketimi nasıl olmalıdır ve özellikle ne zamanlarda su tüketimine dikkat etmeliyiz gibi sorularımızın cevabını bu yazımızda öğreneceğiz.

Öncelikle daha enerjik ve sağlıklı bir güne başlamak için kalkar kalkmaz su içmeyi bir alışkanlık olarak görmeye başlamalıyız. Bütün gece susuz kalmış bedenin ilk ihtiyacı sudur. Uyandığınızda, ilk tükettiğiniz besinin su olması kadar, suyu uyanır uyanmaz içmeniz de önemlidir. Su rezervlerinin tekrar dolmasının yanı sıra sabah aç karnına içilen suyun iyileştirici etkileri de vardır.

Aç karnına içilen su, vücut sağlığı üzerinde kilit rol üstlenmektedir. Bütün gece biz uyurken vücudumuzda derin bir temizlik vardır. Ancak vücudumuzdaki bu temizlik sonucu oluşan çöplerin atılması için yapılması gereken son iş bize kalır. Bu iş uyanır uyanmaz aç karnımıza 2-2.5 bardak su içmektir. Eğer su içmeyi ertelersek ve bu süreci uzatırsak atılması gerekenlerin tekrar metabolizmaya katılması mümkün olabilmektedir. Uyanır uyanmaz aç karnına içilen 2-2,5 bardak suyun vücudun güne hazırlanmasında, metabolizmanın hızlanmasında ve kahvaltı öncesi midenin sindirime hazırlanmasında da önemli bir yeri vardır.

Su tüketiminde dikkat edilmesi gereken ve özellikle toplumda fazla bilinmediğinden yapılan yanlışlar vardır. Bunlardan en önemlisi yemeklerden önce ve sonra su tüketimimizi kontrol altına almaktır. Kahvaltı ve diğer bütün öğünlerinizden en az 30 dk önce su tüketimini bırakmalı ve bütün öğünlerinizden  1-1.5 saat sonrasına kadar su içmemelisiniz. Tüm bunlar sindirim sistemimiz açısından gereklidir.

Yatacağımız zamana doğru su tüketimini azaltmamız da gece tuvalet ihtiyacımızı doğurmaması ve uyku  kalitemizi arttırması açısından önem taşımaktadır ancak yatmadan önce gece boyunca susuz kalacak hücrelerimiz için içeceğimiz sadece 1 bardak su kalp krizine karşı da korunmanızı sağlayacaktır.